Hitel » Fedezet nélküli hitel

 

Ebben a részben a fedezet nélküli hitel fogalmát ismertetjük, mely az előző hitel oldalon közzétett hitel fajták egyik legnagyobb gyűjtőfogalma.

Igaz a név egyértelműnek tűnhet, azért valamiféle biztosítéknak mégis szüksége lehet a pénzintézetek folyósítás előtt, bár ez bankonként eltérő lehet. Ebben az esetben a fedezet árfedezetet jelent. Fedezet nélküli esetben általában kisebb összegű hitel kerül folyósításra, ellentétben a fedezetes hitellel.

Vannak olyan pénzintézetek, melyek megnézik a havi keresetünket (és/vagy közüzemi számlánkat: telefon számla; gázszámla; víz számla stb.) és az alapján rögtön folyósítódik a hitel, de vannak olyanok, melyek még ezt sem nézik. Igaz, a mostani gazdasági helyzetben ez egyre ritkább.

A fedezet nélküli hitel lehet forint alapú (forinthitel) és deviza (devizahitel) alapú hitel. Legtöbb esetben bankfüggő a választási lehetőség, de nagy általánosságban a hitelkártya szinte mindenhol forint alapú, sőt az áruhitelek is nagyrészt. Deviza hitelnél úgynevezett árfolyamkockázatot kell vállalni, tehát számolni kell a deviza árak ingadozásával. A forint alapkamat mindig magasabb, mely a jegybanki alapkamat értéke felett áll néhány százalékkal. A deviza alapkamatok pedig jóval alacsonyabbak, így általában ezeket választják a hitel igénylők. Ilyenkor a már említett árfolyamkockázatot kell vállalni.

A különböző hitelfajták általában valamilyen minimum összegtől valamekkora maximum összegig vehetők fel, természetesen ezek az intervallumok is bankfüggők.

A fedezet nélküli hitel fajtái:

 

Létezik olyan is, hogy betét fedezetes hitel, melynél például egy nagyobb összegű lekötött betét esetén kaphatunk egy közel azonos összegű folyószámla hitelt. Ezért tulajdonképpen a betét a fedezet, de magát a folyószámla hitelt mégis a fedezet nélküli hitelhez soroljuk.

 

 

Hitel hirdetések