Hitel » Jelzáloghitel » Lakáshitel (Lakáscélú hitel)

 

Ebben a részben a lakáshitel (lakáscélú hitel) fogalmát ismertetjük, mely az előzőekben már leírt fedezetes hitel (jelzáloghitel) egyik fajtája a hitel csoportok közül.

A lakáshitel, ahogy a nevében is benn van, csak lakáscélú lehet. Lefordítva: a lakáshitelt csak arra a lakásra vehetjük fel, amely még nincs a nevünkön (eddig még nem volt a miénk). Alapvetően deviza és forint alapú lehet a lakáshitel, de a jelenlegi gazdasági helyzetben szinte az összes intézet forint alapon biztosítja konstrukcióját (így elkerülve az árfolyamkockázat vállalást).

Mint a legtöbb nagyobb összegű hitelnél általában alacsonyabbak a kamatok (alacsonyabb a szabad felhasználású hitelnél is néhány százalékkal), viszont nehezebb lakáshitelhez hozzájutni. A bank többféle dologra figyel, úgy mint a lakás adásvételi szerződés, az ingatlan értéke (melynek értékét a bank szerződött, vagy saját értékbecslővel határoztat meg, amit általában a tulajdonosnak kell megfizetnie, ha esetleg nem hirdetnek ingyenes értékbecslési akciót). A lakás földrajzi elhelyezkedése erős hitelbírálati tényező. Vannak olyan települések, ahol a bankok nem adnak lakáshitelt, mivel az ingatlan árak például túl alacsonyak (vagy egyéb más tényező miatt) és így túl nagy kockázatot vállalna a bank. Törlesztő részlet fizetésképtelenség miatt nem tudnák eladni és így visszakapni a meghitelezett tőkét a bankok.

Szintén hitelfeltételi feltétel a jövedelem igazolás (meghatározott hónapig visszamenőleg) és munkáltatói igazolás (telefonos ellenőrzéssel). Vállalkozóknál hosszabb idejű (általában 1 év) cégfutás.

A felvehető lakáshitel összeget és annak havi törlesztésének értékét ún. kapacitásszámítási rendszerrel kalkulálják ki. Ilyenkor többféle adat alapján (rendszeres havi jövedelem, gyerekek száma, egyéb hitelek fizetése stb.) kiszámolják, hogy a jelenlegi fizetésből maradni fog-e annyi pénz, hogy teljesíthető legyen a havi törlesztés a hitelfelvevő számára. Nyilvánvalóan egy létminimumból élő nem biztos, hogy fel tud venni nagyobb hitelösszeget, vagy ha fel is vehet sokáig kell törlesztenie, mivel a havi törlesztője alacsony lehet csak. Régebben létezett egyéni hitel elbírálás is, de ez a lehetőség szinte mindenhol megszűnt.

A havi törlesztő részlet befizetése kizárólag banki utalással folyószámlán keresztül történik.

 

 

Hitel hirdetések