Hitel » THM

 

Ebben a részben a THM fogalmát ismertetjük, mely a Teljes Hiteldíj Mutató kifejezés rövidítése (hivatkozás a hitel oldalról).

A THM tulajdonképpen a hitelt felvevők (hitel igénylők) érdekében, védelmében jött létre állami ösztönzésre. A hitelt nyújtó pénzintézeteknek kötelezően meg kell adni a THM értékét, hogy teljes tájékozottságot kapjanak az ügyfelek.

A THM-et százalékban kell megadni egy éves futamidővel, melynek tartalmaznia kell az ÖSSZES járulékos költséget! Ezek a költségek így tehát a kamatok, kezelési költségek, hitelbírálati díj, konverziós díj, egyéb díjak és egyéb költségek.

A THM például azért is jó, hogy összehasonlítható legyen a többi hitellel, mert így egységes és ne fordulhasson az elő, hogy a hitelt felvevőnek a meghirdetett kamatokon kívül az apró betűs részben elrejtett egyéb költségeket is meg kelljen fizetnie.

Egy egyszerű példa a szemléltetésre: ha veszünk fel 1000 Ft kölcsönt, és a hitel kamatlába mondjuk 8%, a kezelési költsége 1%, hitelbírálati díja 1% és ehhez mást nem számítanak fel, akkor annak THM-je 10% lesz és egy év múlva 1100 Ft-ot kell visszafizetnünk.

 

 

Hitel hirdetések