Ajándék ötletek » Húsvéti ötletek és Húsvéti szokások

 

Bizonyára mindenki tisztában van Húsvét ünnepének történetével: Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, mely Nagypéntek (keresztre feszítése és halála) utáni 3. nap. (Vallásosok figyelem: Nagypénteken ugye nem eszünk húst!)
A Húsvétnak nincs állandó periodikus dátuma évente. Ennek oka, hogy Húsvét vasárnapját a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltéjéhez képest számítják, mégpedig ezen holdtölte utáni első vasárnap.
Egy kicsit kevesebben tudják, hogy a "Húsvéti nyúl" mítosza pogány vallásokból ered. Ha lefordítjuk a "Húsvét" szót német és angol nyelvre (Oster, Easter), akkor felmerülhet a gyanú. Nos valószínűsíthető, hogy az eredeti név a tavaszi (újraszületés, fény és termékenység) istennő, Eostre (Eastre, Ostara) nevéből származik és az élet megújulását ünnepelték. A nyúl és a tojás ennek az istennőnek a szimbólumai (melyek régi festményeken is láthatók). Vannak, akik szerint máshonnan ered a Húsvét.

A Húsvéti népszokások a régi időkben nagyjából hasonlóak voltak országszerte. A fiatalok locsolni jártak Húsvét hétfőn reggeltől estig. Az alaphangulatot a Húsvéti locsoló versek adták meg, melyet követett maga a locsolás. A locsolók először régen "rózsavizet" használtak, melyet pl. cukros bódékban árultak egyes helyeken és színe rózsaszín volt. Illata ugyan kellemes volt, de sajnos foltot hagyott. Később jött divatba csak a kölni. A legények szempontjából a másik "fegyver" a víz volt, melyet kedvesükre zúdítottak kisebb-nagyobb mennyiségben (pl. vödörből). A szódavíz megjelenésével a locsolás jobban irányíthatóbbá vált biztonságosabb távolságból is. Ez a Húsvéti szokás a megújulást szimbolizálta azzal a céllal, hogy a lányok a következő évig "ne hervadjanak el". A locsolásért általában "jutalom" is járt: a locsolók pénzt kaptak és/vagy színes tojást (hímes tojás, piros tojás stb.). Régen egyes helyeken (főleg vidéken) a lányok úgynevezett "pipics"-et készítettek tésztából (csomó alakú, középen felfelé kunkorodó sütemény, mely a férfiasságot szimbolizálta) és azt is hozzáadták a tojás mellé.
A Húsvéti szokások közé még hozzátartozott az is, hogy aki meglocsolta kedvesét annak illett májusfát is állítani neki természetesen május 1-jén. Szintén régi szokás volt a tojás görgetés lejtőn (ami Krisztus kriptája bejáratánál lévő kőajtó elgörgetését is szimbolizálhatta).
A családok kedvelt szokása, hogy elrejtik a Húsvéti ajándékokat a gyerekek elől (melyeket a Húsvéti nyúl "tojt".) és nekik meg kell találni azokat. Ez általában izgalommal tölti el őket és emlékezetes marad számukra. Manapság ez a szokás is eltűnőben van...

 

 

Húsvéti ajándék ötletek:

csoki nyúl, plüss nyuszi, tojás / nyúl / kiscsibe alakú sütik, édesség kosár (esetleg borral), Húsvéti bonbon, Raffaello Húsvéti tojás, Kinder tojás és csokoládék, Milka csoki, nyuszis hátizsák, nyuszis plüss papucs, aszalt gyümölcsös tál, kerámiák, autóra szerelhető nyuszifülek és orr, Húsvéti tálcák és tányérok, tojás szappan, Húsvéti gyertyák, nyuszis kardigán, nyuszis képkeret, nyuszis / tojásos pénztárca vagy névjegykártya tartó, Nyuszis póló / pizsama / törölköző / párna, nyuszis / tojásos / csibés hűtőmágnes és bögre, nyuszis pokróc / zokni, nyuszis mobiltartó / borító, nyuszifüles szakálka csecsemőknek, színes tojásos könyvecske, rózsaszín nyuszis rugdalózó, kupakbontó nyuszifej, nyuszi lufi, Húsvéti képeslap, tojás-nyuszi motívumos nyakkendő, Húsvétos baseball sapka, nyuszis medál - kitűző, nyúl -tojás üveggömbben, nyuszis / tojásos fülbevaló

 

Húsvéti dekorációs ötletek:

feltámadási motívum dekoráció, asztali gyümölcsös tál, Húsvéti kiskosár fűvel és tojással / csokival díszítve, nyuszis lámpa, tojás lámpa, színes rózsacsokor, Nyuszis lábtörlő, Húsvéti dísztálca, nyuszis dísz szappan, szines tojásokkal díszített Húsvéti fa, cérnával / zsinórral tekercselt színes tojások, aszalt gyümölcsös tál, tojás alakú virágtartó benne tavaszi virágokkal, Húsvéti dísz gyertyák, díszkavicsok, Húsvéti asztalterítő, színes csokigolyók - drazsék, nyuszis / tojásos szalvéták, nyuszis lufi, tojás szappan, tojás alakú virágtartó benne tavaszi virágokkal, függő belül kifújt hímes tojások, tojás koszorú

 

Húsvéti étel ötletek:

aszali gyümölcsös tál (aszaltan is), füstölt haltál, sonkás tál Húsvéti sonkával, fasírt, sós / édes sütemények, szendvics

 

 

Online webáruházak húsvéti ajándék vásárlására:

 

Húsvéti Ötletek - Ajándéktárgyak egyedi fotóval, hímzéssel és gravírozással

Húsvéti ötletek - Tárgyak egyedi fotóval, hímzéssel és gravírozással
Bögre, póló, maci, egérpad, falióra, gyertya, hűtmágnes, kulcstartó, naptár, párna, puzzle, vászonszatyor és szinte bármi amire nyomtatni lehet, saját egyedi fényképekkel, hímzéssel és gravírozással!
Ajándék ötlet részletek itt...

Húsvéti Ötletek - Könyvek, lexikonok, szótárak, tankönyvek, térképek, diafilmek a Libri-től

Húsvéti ötletek - Könyvek, lexikonok, szótárak a Libri-től
Könyv ajándék az egyik legjobb ajándék ötlet. ráadásul online rendelve további kedvezményeket kaphatunk. Óriási a könyv, tankönyv, hangoskönyv, lexikon, diafilm választék.
Ajándék ötlet részletek itt...

 

Virág ajándékozással kapcsolatban tanácsokat és tippeket olvashatunk a virág és ajándék link alatt. Mire ügyeljünk átadáskor, milyen színű, számú stb. virágot vásároljunk.

Szívesen várunk minden jó, építő jellegű és értékes ajándékötletet a kapcsolat linken található e-mail címre. Köszönjük!

Ajándék hirdetések